Een handloep is een handig hulpmiddel en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de hobby, het werk en het dagelijks leven. Maar wat kan het wel en wat niet? Het volgende artikel geeft het antwoord.
Hoe werkt het?
De handloep heeft een bolle lens die in een handgreephouder is bevestigd, waardoor een object vergroot kan worden weergegeven. Waarom compenseren ze een leesstoornis niet? In tegenstelling tot brillen, waarbij de lenzen zo geslepen zijn dat ze leeszwakte compenseren, worden ze alleen gebruikt voor vergroting. Daarom kan het worden gebruikt als leeshulpmiddel, vooral bij verziendheid (verziendheid) en presbyopie (presbyopie).
Wie heeft een handloep nodig?
Het kan altijd worden gebruikt als het gaat om het herkennen van de kleinste details. U kunt er bijvoorbeeld van profiteren:
- Postzegelverzamelaar
- Modelbouwers
- Hobbyisten en knutselaars
- Precisie monteur
Maar het kan ook goed van pas komen bij het borduren, tekenen of het verkennen van de natuur. Informatie zoals ingrediënten worden vaak in bijzonder kleine letters op etiketten gedrukt. Ook hier kan het heel nuttig zijn. Al met al biedt het tal van voordelen:
- Het vergroot zelfs de kleinste details.
- Het kan worden gebruikt als leeshulp.
- Het maakt fijn werk mogelijk dat precisie vereist.
- Het ontlast de ogen.
- Hij is handig en kan overal mee naartoe worden genomen.
Welke vergroting biedt het?
De volgende vergrotingen zijn gebruikelijk:
- 2-voudig (4 dioptrieën)
- 3-voudig (8 dioptrieën)
- 4-voudig (12 dioptrieën)
- 6x (20 dioptrieën
- 8x (28 dioptrieën)
- 10x (36 dioptrieën)
Ze zijn ook verkrijgbaar met hogere vergrotingswaarden. Maar deze waarden zijn meestal voldoende voor dagelijks gebruik. De formule “Vergrotingswaarde – 1 * 4” wordt gebruikt om de geschatte dioptriewaarde te bepalen.
Is een handloep ook geschikt voor brildragers?
Het kan natuurlijk geen blijvende vervanging van een bril zijn, maar als leeshulp is het zeer geschikt voor brildragers.
Welke ontwerpen zijn er voor de handloep?
Er wordt een grof onderscheid gemaakt tussen de leesloep en de detailloep. De belangrijkste onderscheidende factor is de vergroting. Bij een vergroting van ongeveer 2 tot 5/6 keer spreekt men van een leesloep. Een handloep met een hogere vergroting wordt een detailloep genoemd. Het kan ook worden gebruikt als leesloep voor mensen met ernstige oogzwakte, maar wordt meestal gebruikt in werk en hobby.
Van welk materiaal is een handloep gemaakt?
Afhankelijk van het materiaal kan je lens gemaakt zijn van acryl of glas. Goed gemaakte acryllenzen doen qua kwaliteit nauwelijks onder voor conventionele lenzen van glas. Wat zijn de voordelen van een verlichte handloep? Een handloep met LED-verlichting ontlast ook de ogen, omdat het het gezichtsveld goed verlicht. Het stelt je ook in staat om details beter te zien. Zelfs bij slechte lichtomstandigheden kunt u ermee lezen of ermee werken.