Het gebruik van contant geld is al enkele jaren dankzij de invoering van de pinpas enorm aan het afnemen. Niet zo heel verrassend aangezien contant geld onder andere sneller gestolen kan worden, waardoor het minder aantrekkelijk is om met een volle portemonnee over straat te gaan. Het verdwijnen van het contant geld werd zelfs nog extra versneld door de coronapandemie waar we van 2020 tot 2022 mee te maken hadden. In deze tijd wilden zoveel mogelijk winkeliers verdere verspreiding voorkomen door contante betalingen te weigeren. Hiermee lijkt er langzamerhand een einde te komen aan de felgekleurde biljetten. Maar gaat contant geld in de toekomst daadwerkelijk verdwijnen? Lees snel verder en ontdek of jij jouw biljetten nu beter kan inlijsten of dat je ze in de toekomst nog naar hartenlust kan uitgeven.
Het eerste contante geld bestond uit schelpen
Het zal je hoogstwaarschijnlijk verbazen maar tot zo’n 5.000 jaar geleden was ruilhandel aan de orde van de dag. Dit veranderde pas toen mensen in Mesopotamië, het voormalig Syrië en Irak, voor het eerst een munt gingen gebruiken voor het betaalverkeer. Deze munt noemden zij de sjekel en werd al snel door omringende landen overgenomen. Toch is het betalen met contant geld zelfs ouder dan dat we eerder dachten. Ongeveer 40.000 jaar geleden werden er immers allerlei soorten schelpen gebruikt als betaalmiddel. In Noord-Amerika waren dit vooral schelpen van weekdieren, terwijl in Afrika en Azië kleine kaurischelpen werden gebruikt. Hiermee is het betalen met tastbare goederen waaraan een waarde hangt eigenlijk al zo oud als de mens zelf!
Contant geld raakt steeds meer in de vergetelheid
Ondanks dat het betalen met contant geld al eeuwen oud is, is het weldegelijk een harde feit dat wij Nederlanders het afgelopen decennium veel minder contant geld zijn gaan gebruiken. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) trokken we in 2010 zo’n 52 miljard euro uit de muur bij 434 miljoen geldopnames. In 2020 ging het nog maar om 28 miljard euro bij 160 miljoen opnames. Er is dus niet alleen minder contant geld in omloop in ons land, maar ook het aantal contante betalingen neemt drastisch af. Hierbij gaat het om 4,37 miljard contante betalingen in 2010 tegenover 1,3 miljard in 2020. Dit komt neer op een daling van 70% waarmee het erop lijkt dat er aan het einde van dit decennium geen contant geld meer in omloop is.
Digitale betalingen zijn handiger en veiliger
Hoogstwaarschijnlijk laat je nu een traantje bij het lezen dat het contant geld inderdaad dreigt te verdwijnen. Niet zo heel gek aangezien we allemaal mooie momenten hebben beleefd dankzij de vele contante betalingen. Toch is het verdwijnen hiervan een klein beetje onze eigen schuld. De afgelopen jaren zijn we allemaal veel meer online gaan winkelen. Hier is het niet mogelijk om met contant geld te betalen, waardoor we verplicht digitaal betalen. Denk hierbij aan het gebruik van betaalmogelijkheden als iDEAL, creditcard en Klarna. Betaal je veel in fysieke winkels? Dan heb je vast en zeker al gemerkt dat het betalen met pintransacties veel sneller gaat dan contant geld. Je hoeft immers geen munten meer te tellen wat ook direct voorkomt dat er een lange rij ongeduldige klanten achter je ontstaat.
Bovendien zien steeds meer winkeliers liever het contant geld in hun kassa verdwijnen. Zonder contant geld zijn zij namelijk minder aantrekkelijk voor overvallers. Hierdoor neemt het aantal overvallen direct aanzienlijk af. Behalve het feit dat winkeliers zonder contant geld minder risico lopen, bevordert het bij hen ook de doorstroom aan de toonbank. Dit zorgt ervoor dat zij aanzienlijk meer klanten per uur kunnen helpen. Zowel consumenten als ondernemers hebben het digitaal betalen inmiddels omarmt. Het lijkt daardoor een kwestie van tijd te worden voor het compleet verdwijnen van contant geld. En er zal vrijwel niemand zijn die daar een traan om laat.