Breda

Vanuit Brussel of Amsterdam kun je zonder overstappen de InterCity trein naar Breda nemen. Je komt aan op het centraal station, dat op slechts 10 minuten lopen ligt van je eerste bestemming: Kasteel Breda.

Na het verlaten van het treinstation steekt u de rivier de Mark over, loopt u door het Valkenbergpark en komt u bij het kasteel. Dit 12e-eeuwse fort is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en is alleen te bezoeken met een gids. Hoogtepunten zijn de bibliotheek, de galerie en de uitkijktoren.

Ga na een bezoek aan Kasteel Breda naar de Vismarkt (vismarkt) en koop een kaartje voor een boottocht (€ 6,50 voor volwassenen, gratis voor kinderen onder de 8 jaar). De rondvaart van ongeveer een uur voert u langs tal van bezienswaardigheden van Breda, die bijzonder goed vanaf de boot te verkennen zijn.

Vervolg uw ontdekkingstocht vanaf de Vismarkt te voet richting de Grote Markt, het centrale marktplein van Breda. Stop even en bewonder de gotische Onze-Lieve-Vrouwekerk. In de zomer is het plein bezaaid met terrassen en nodigt het uit tot verpozen. Maar ook in de koudere tijden van het jaar is er geen gebrek aan gezellige eettentjes waar je in een gezellige sfeer even kunt uitrusten. Geniet van een lunch bij ’t Hart van Breda – en vergeet niet een van de lokale bieren te bestellen!

Vers versterkt, kunt u zich nu onderdompelen in de winkelgekte. Het belangrijkste winkelgebied van Breda ligt in de directe omgeving van de Grote Markt. De belangrijkste straten in de wijk zijn de Karrestraat en de Eindstraat, waar je naar believen kunt snuffelen tussen de talloze winkels en warenhuizen.

Een wandeling van 12 minuten brengt u terug naar het Valkenbergpark. Maar voordat je er naar binnen gaat, maak een kleine omweg naar het begijnhof en geniet daar van de rustige sfeer. In het midden is er een kleine tuin, die is omzoomd met mooie huizen waar vrouwen vroeger als begijnen woonden. Wandel vervolgens door het prachtige park, dat zijn bezoekers betovert met zijn mooie fonteinen, vijvers en een grote verscheidenheid aan bloemen en bomen.

ls deze charmante Nederlandse stad je zo heeft geboeid dat je er nog langer wilt blijven, trakteer jezelf dan op een heerlijk diner met lokale specialiteiten als kroon op de dag. Het restaurant “De Jongens van Zand & Klei” komt voort uit de ideeën van lokale aardappelboeren en staat volledig in het teken van de aardappel. Daar vind je traditionele en vernieuwende aardappelgerechten, begeleid door bijzondere biersoorten. Zo kun je je bezoek aan Breda levendig afsluiten.

Eén tip hebben we nog wel. Koop vooraf de kortingskaart voor uitjes en dagjes weg op nappas.nl. Dat kan behoorlijk schelen.

Door CursusSEPR