Slaapkamer

Zomer in de stad! Zijn jullie ook zo heet? De temperaturen zijn momenteel aan het pieken en op sommige dagen wil je bijna niet buiten zijn omdat het zo heet is! Als je niet kunt ontsnappen in het zwembad of je voeten in een koel meer kunt zetten, moet je het je thuis zo comfortabel mogelijk maken.

Als het bijzonder warm is, sluit ik alle deuren en ramen in de woonkamer en trek ik de gordijnen dicht om zo min mogelijk warmte binnen te laten. En dus werd het tijd voor een airco voor slaapkamer. In de slaapkamer zet ik nu de airco aan, die onze slaapkamer en de aangrenzende kamer van Valerie tot een aangename temperatuur koelt.

De ideale temperatuur

De behaaglijke temperatuur is meestal individueel, maar in het algemeen kan gesteld worden dat 22°C een ideale temperatuur is voor woonruimtes. Voor de keuken en slaapkamer is 20°C meestal voldoende. Voor een optimaal binnenklimaat mag de airconditioning echter niet meer dan 6 graden onder de buitentemperatuur staan, of de binnentemperatuur tussen 21°C en 26°C. Op extreem warme dagen, als het buiten tot 36°C is, kun je het temperatuurverschil vergroten. Maar om te voorkomen dat u een “koude schok” krijgt wanneer u van de geklimatiseerde ruimte naar de normale temperatuur overschakelt, mag het temperatuurverschil over het algemeen niet meer dan 10 graden bedragen. Omdat zeer sterke temperatuurschommelingen tussen koude en warme omgevingen niet goed zijn voor het lichaam.

We houden ervan om ons tijdens de lunch op deze warme dagen terug te trekken in de slaapkamer en daar comfortabel te spelen of boeken te lezen. Ik neem vaak mijn laptop mee en werk terwijl Valerie in de aangrenzende kinderkamer speelt. Hier trekt de koele lucht uit onze slaapkamer en het is echt aangenaam, niet te koud en niet te warm.

Mythen

De angst om ziek te worden van airconditioning is ongegrond. De koele lucht van de airco kan geen verkoudheid veroorzaken, virussen zijn er altijd bij betrokken. Wel dient u natuurlijk aandacht te besteden aan regelmatig onderhoud van de airconditioning. We laten onze airconditioning regelmatig reinigen en de luchtfilters vervangen.

Goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor het hele organisme en een goed herstel. Studies hebben nu aangetoond dat hoge temperaturen in de slaapkamer ons langzamer laten denken. En het is waar, na warme nachten dat je slecht slaapt en zweet, voel je je de volgende ochtend erg zwak en niet echt fit, noch mentaal noch fysiek. Ik vind niets erger dan op warme dagen echt bang te zijn, niet goed in slaap te kunnen vallen of de hele nacht door te slapen. En een goede nachtrust is kostbaar, dat weten wij moeders toch?! Als het bijzonder warm is en ’s nachts nauwelijks afkoelt, laten we ’s nachts ook de airco aan. Daikin-apparaten hebben een speciale Silent Operation-modus waarin het apparaat op een uitzonderlijk laag geluidsniveau werkt. Dat verstoort de slaap helemaal niet. En ook van buiten is er geen lawaai dat de buren zou kunnen storen. Maar heel vaak koelen we in de zomer de slaapkamer gewoon een paar uur en zetten dan de airconditioning ’s nachts uit. De halfopen deur laat ook in de avonduren aangenaam koele lucht binnen in de kamer van Valerie.

Bang voor tocht?

Ik ken het alleen van hotels, maar niet van thuis. Onze airconditioning is zo geplaatst dat dit niet kan gebeuren en ook veel Daikin airconditioningsystemen zijn al uitgerust met de “intelligent eye”-technologie. De airconditioner detecteert mensen in een ruimte en past de luchtstroom zo aan dat deze niet direct op hen is gericht. Daarnaast kan de richting van de luchtstroom op alle apparaten ook handmatig worden geregeld met behulp van verschillende instellingen.

Door CursusSEPR