VCA

VCA is de naam van het arbomanagementsysteem dat wordt gebruikt door bedrijven in Nederland en België (vaak ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië).
De afkorting VCA staat voor Veiligheid Gezondheid Milieu Checklijst Aannemers.

Checklist voor onderaannemers is een uitgebreide lijst met vragen waarvan het algemene doel is om de veiligheid van werknemers op de werkplek te waarborgen.
Een van de belangrijkste eisen van het VCA-systeem is dat de medewerkers en onderaannemers over het VCA-certificaat beschikken.

VCA is een veelzijdig programma en ondersteunt naast arbeidsveiligheid bedrijven bij het managen van gezondheids- en milieubescherming en medewerkers bij het veilig uitvoeren van hun werktaken.

Bedrijven die het VCA-systeem invoeren, verbeteren de arbeidsveiligheid van hun medewerkers aanzienlijk en beperken het aantal ongevallen.

VCA-certificaat

Het VCA-certificaat wordt afgegeven in de vorm van een groen diploma, bevat het VCA-logo en is 10 jaar geldig. Het VCA-certificaat wordt samen met de VCA-kaart afgegeven.

In Nederland is het “groene” VCA-certificaat vereist, dat is geaccrediteerd door het Nederlandse VCA Infra Instituut. De veiligheidspas is een aanvullend document waarin lopende trainingen en vergunningen zijn vastgelegd, waaronder de VCA (Veiligheidspaspoort).

Het VCA-certificaat is vereist in bedrijven in Nederland, België en andere EU-landen waar met een hoog risico wordt gewerkt in de volgende sectoren: petrochemie, bouw, zware industrie en vele andere. Het VCA-diploma is een bevestiging dat de werknemer de principes van arbeidsveiligheid kent en toepast en is een officiële goedkeuring om aan de slag te gaan. Steeds meer bedrijven en werkgevers eisen het overleggen van het VCA-diploma.

VCA Basis

De VCA basis cursus is bedoeld voor lijnmedewerkers.

De training duurt ongeveer8 uur, het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 vragen. Het VCA-Basic examen wordt vaak aangeboden in het Pools, Engels, Duits, Nederlands, Slowaaks, Roemeens, Hongaars, Italiaans, Portugees, Engels, Frans en andere talen van de Europese Unie.

VCA Vol

VCA VOL-certificaat voor bestuursleden, leidinggevenden en mensen met een eigen bedrijf. De training bestaat uit 2 delen: online training in de gekozen taal en stationaire training.

Het VCA-VOL examen is meestal alleen beschikbaar in het Engels, Nederlands, Frans of Duits.

Door CursusSEPR